Warmtepompboilers en zonneboilers

Kris Wante CV & Sanitair is ook specialist in warmtepompboilers en zonneboilers.

Wat is een warmtepompboiler?
Een boilertype warmt water op met behulp van warme lucht in de woning. Die warme lucht kan geleverd worden door het ventilatiesysteem van uw woning of kan in om het even welke ruimte onttrokken worden. De energie uit de warme lucht wordt aangevuld met elektrische energie om de gevraagde temperatuur te bereiken.

Er zijn twee categorieën:

 1. Warmtepompboiler standaard model
  Met dit model kunt u de klassieke boiler vervangen door een warmtepompboiler (die moet wel op een verharde grond kunnen staan)
 2. Warmtepompboiler met zonneboiler
  Dit model laat toe om een bestaande of nieuw zonneboilersysteem aan te sluiten op de boiler, dit wil zeggen dat u nog meer gaat besparen.

Werking

 • De warmtepompboiler zuigt de omgevingswarmte uit de ruimte aan en stuurt die langs een warmtewisselaar, die het water tot gas verdampt.
 • In een compressor wordt dat gas samengedrukt, waardoor de temperatuur stijgt. Dat gas verwarmt ofwel het water in de cv ofwel de lucht in de kamer.
 • Het gas wordt daarna door een tweede warmtewisselaar (condensor) in het boilervat gestuurd. Hier geeft het zijn warmte af aan het tapwater en koelt het zelf weer af tot vloeistof (condenseren). Met behulp van een expansieventiel worden de druk en de temperatuur van de koelvloeistof weer verlaagd en begint de cyclus opnieuw.
 • In de tweede warmtewisselaar kan een tweede energiebron (bijv. de verwarmingsketel) ingeschakeld worden om het water op temperatuur te brengen. Door deze combinatie kan met 1 kWh elektriciteit zo’n 3,2 kWh aan thermische energie (warmte) worden geproduceerd.
 • Een boiler kan een voorraad van 260 liter water goed voor 2 tot 6 personen op temperatuur brengen.


Sinds juni 2017 ben ik Rescert-installateur voor zonneboilers, het nieuwe certifiërings-systeem van de overheid voor installateurs verwarming.

Sinds juni 2017 ben ik Rescert-installateur voor zonneboilers, het nieuwe certifiërings-systeem van de overheid voor installateurs verwarming.

Voordelen

 • U verwarmt uw water goedkoop.
 • U verwarmt het water milieuvriendelijk. En de combinatie met andere groene technieken kan dat versterken. 
 • Premies en subsidies 

U kunt premies en subsidies ontvangen bij lokale overheden.
U informeert zich best bij uw eigen gemeente en provincie.

Wat heeft u nodig?

Wat heeft u nodig?
Voor deze techniek heeft u in de eerste plaats een technische ruimte nodig.

Wat moet er allemaal in?

 1. De warmtepompboiler die in de buurt van de ventilatie-unit staat, als die boiler gebruik maakt van de afgezogen ventilatielucht.
 2. Ook de aanvoer van koud water en het warmwatercircuit.
 3. De centrale verwarming, ook in deze ruimte met het oog op de na verwarming. De warmtepompboiler neemt zelf ongeveer een vloeroppervlakte van 1 m² in beslag. U moet ook een afvoer voor de gebruikte (afgekoelde) lucht voorzien.
 • In een nieuwbouwconcept voorziet u al die technieken vooraf, in een bestaande woning zullen er aanpassingswerken nodig zijn.
 • Wanneer er geen mechanische ventilatie aanwezig is, kan de warmtepompboiler zijn lucht ook aan de ruimte onttrekken waarin het apparaat staat. Dat is dan best geen ruimte die door de centrale verwarming wordt opgewarmd.

Kostenraming

Investering:
€ 1.750 tot € 3.000 (excl. BTW en installatie).

Gebruik
U verbruikt wel minder dan een klassieke elektrische boiler. Een klassieke boiler zet 1 kWh elektriciteit om in 1 kWh thermische energie (warmte) en een warmtepompboiler in ± 3 kWh. De terugverdientijd schommelt rond de 3 à 5 jaar.

 • Met een warmtepomp kunt u daarenboven gemiddeld 150 m³ aardgas besparen.

Wij werken vooral met Viessmann en Vaillant voor onze warmtepompboilers en zonneboilers.

Wante Kris Centrale Verwarming & Sanitair

Installatie en onderhoud van uw warmwaterboiler, zowel elektrische boiler, doorstroomboiler, warmtepompboiler als zonneboiler